جای خالی کمیته ویژه رسیدگی به پیامدهای کرونا

به گزارش حمایت از تولید ملی، کرونا تنها به جمهوری اسلامی ایران اختصاص ندارد و تمام دنیا را در ابعاد مختلف تحت تأثیر قرار داده است. بعضی صاحبنظران که با نگاه ژرف تری موضوع را آنالیز می نمایند، معتقدند بعضی بلوک های مالی دنیا در ارتباط با صندلی کشور چین و انتشار ویروس کرونا پیش بینی های مختلفی دارند. به عنوان مثال حرکت درحال شتاب چین در اقتصاد جای خود را به کشور مکزیک می دهد اما به هر حال آسیب های چند هزار میلیاردی بر دنیا وارد نموده است. از قیمت نفت گرفته تا فروش آن و اختلالی که در فرایند فراوری ایجاد شده است. حال به صورت ویژه کشور ما هم از این حادثه متأثر شده و آثار آن در دو بخش روابط خارجی و حوزه داخلی مشهود است.

جای خالی کمیته ویژه رسیدگی به پیامدهای کرونا

حوزه روابط خارجی اقتصاد کشور شامل صادرات، واردات، گردشگری، کالا و خدمات می گردد که خوشبختانه صادراتی که به منطقه داشته ایم تقریباً آسیب حداقل می بیند چرا که عمده صادرات ما به کشور عراق و 15 کشور اطراف بوده است. در ارتباط با عراق طی 10 ماه گذشته 10 میلیارد دلار صادرات داشته ایم. در حال حاضر هم همه مرزهایمان به نحوی فعال هستند و تقریباً شرایط عادی را داریم. تنها یکسری نوسانات به دلیل مسائل مدیریتی پیش آمد. در حوزه صادرات پتروشیمی هم می توان گفت این موضوع با توجه به فراوری، احتیاج و توزیع و مسائل مربوط به آن زیاد تحت تأثیر کرونا نیست. در رابطه با صادرات برق و انرژی باز هم مسئله ای وجود ندارد. در ارتباط با صادرات مواد معدنی هم مشکل در حدی نیست که به صادراتمان لطمه وارد گردد. در بخش واردات هم که وابسته به تأمین مواد اولیه است، مسئولان با صراحت اعلام نموده اند که مهم ترین احتیاجها و کالاهای اساسی کشور را ذخیره دارند و بر اساس آمار رئیس بانک مرکزی حدود 14 هزار میلیارد دلار از اوایل سال به این موضوع تخصیص داده شده است.

در مجموع در ارتباط با مسأله صادرات و واردات شرایط بدتر از گذشته نیست و ویروس کرونا نقش کلیدی را ندارد به جز در حوزه گردشگری که خود ما دقت داریم تا رفت و آمد مسافر کنترل گردد. در آنالیز سویه دیگر موضوع تأثیر بیماری کرونا بر اقتصاد ایران در حوزه اقتصاد داخلی و بازرگانی ما مشهود است که آن هم به دلیل همزمانی شیوع این ویروس با شب عید است. طبق روال سنتی همیشه یک ماه مانده به عید قسمت خرده فروشی فعالیت خود را آغاز می کرد و به تناسب خرید عید تعهد می کردند در ابتدای سال جدید بدهی های خود را بپردازند اما حالا این افراد در انجام تعهدات و خرید و فروش شب عید دچار مسائلی شده اند.

بنده معتقدم با نهضت ملی که فعالان بخش سلامت در همه مسئولان و مردم به وجود آورده اند، همچنین با توجه به اظهار نظر وزیر بهداشت بسیار پیش تر از وعده های گفته شده، این بیماری کنترل می گردد.

باید همان همدلی، همراهی، انگیزه و امیدی که در حوزه سلامت وجود دارد در اقتصاد هم ایجاد گردد. با این رویکرد قطعاً مسائل بسیاری حل می گردد. پیشنهاد می کنم یک کمیته ویژه رسیدگی به مسائل مالی به وجود آمده شکل بگیرد که هدف آن آنالیز شرایط موجود باشد. امید می رود با ادامه این فرایند از همدلی و همکاری کرونا تا دو هفته دیگر از شدت بیفتد. این طور نیست که به طور کلی بازار شب عید خوابیده باشد بلکه به محض عبور از شرایط اضطراری تقاضای موجود خود را در بازار نشان می دهد. حال این سؤال مطرح می گردد که برای بهینه کردن شرایط در حوزه اقتصاد داخلی چه اقداماتی باید انجام دهیم؟ در بخش فراوری واحدهای عظیم و کوچک بیشتر در معرض آسیب هستند. از یک طرف محصولشان به بازار عرضه نشده است و از طرف دیگر با تأمین مواد اولیه، قطعات و بازار یابی مشکل دارند بنابراین اولویت دادن به حل و فصل مسائل واحدهای کوچک و متوسط و کم کردن فشار بر آنها نخستین گامی است که باید برداشته گردد. اقدام بعدی مربوط به یکسری از مسائل در ارتباط با دولت، نهادها، خود مردم و روابط بین مردم است. به عنوان مثال همه مردم تعهداتی به نظام بانکی کشور دارند، اگر این وعده دو یا سه ماه برای کسانی که به بانک تعهداتی دارند به تعویق بیفتد، از مردم و اتحادیه ها و اتاق بازرگانی می توان این درخواست را داشت که نسبت به هم دو ماه فرصت بدهند.

به عنوان مثال در ارتباط با اجاره محل یا کسانی که جنس نسیه خریده اند می توانند دو ماه فرصت دهند.در خصوص مطالبات دولت با مالیات و بیمه هم همینطور. راه چاره دیگر به احتیاجهای بخش دارویی و بهداشتی اختصاص دارد که اگر قدری بودجه در اختیار اتاق بازرگانی و اتحادیه ها قرار بگیرد، این ها در اولین فرصت احتیاجها را تأمین نمایند و با کنترل و تحت نظارت سریع به دست مردم برسانند. یکی از مسائلی که وجود دارد این است که عده ای ماسک و دارو را احتکار می نمایند. بیشتر این احتکارها برای کالاهای وارداتی است که با ارز دولتی وارد نموده اند. اگر نهادهای تحت کنترلی وجود داشته باشند با اقدام عملی می توانند مشکل مالی و هم سلامت را حل نمایند. بسیاری از ایرانی ها هستند که در خارج از کشور آمادگی دارند یکسری از کالا ها را در قالب هبه بفرستند. به این ها باید اجازه داده گردد که بدون انتقال ارز این کار صورت گیرد.

در جمع بندی پایانی برخورد با کسانی که احتکار می نمایند، بسیار مهم است. در حوزه های مختلف جمهوری اسلامی ایران از خود اقتدار نشان داده است اما با یک عده سودجو چرا نمی گردد برخورد کرد. ما در همه حوزه ها پرتوان جلو می رویم اما متأسفانه یک عده سودجو هستند که از ابتدای انقلاب به دلیل نفوذ و ارتباطاتی که حفظ نموده اند، وجود دارند.این افراد به نظر من ذی نفعان بازدارنده هستند. بنابراین باید نسبت به برطرف آثار کرونا بر اقتصاد به صورت هماهنگ و عاجل تصمیم گیری کرد.

منبع: اتاق بازرگانی ایران

به "جای خالی کمیته ویژه رسیدگی به پیامدهای کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جای خالی کمیته ویژه رسیدگی به پیامدهای کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید